Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych oraz w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb osób odwiedzających.
Zmiany ustawień dotyczących plików cookie można dokonać w dowolnej chwili modyfikując ustawienia przeglądarki.
Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.
Zamknij

  Kapitał ludzki     UE 

tekst

 

Biuletyn informacji publicznej

biuletyn informacji publicznej

Poznajemy świat owoców i warzyw

 


JESIENNE DARY Z SADU, OGRODU I POLA

Na kolejnych zajęciach z cyklu: „Dary jesieni”, dzieci uczęszczające do świetlicy szkolnej, poznały sposoby przechowywania i przetwarzania owoców i warzyw, a potem…                

A potem odbyły się zajęcia plastyczne. To dopiero była zabawa!!! Z liści nazbieranych wokół szkoły, dzieci tworzyły mozaiki najbardziej znanych owoców i warzyw: jabłek, gruszek, buraków, dyni...

IMG_20201028_104346IMG_20201028_122416IMG_20201028_122425IMG-20201028-WA0002IMG_20201028_122833IMG-20201028-WA0000IMG_20201028_122350IMG_20201028_104423IMG_20201028_122355IMG_20201028_122410


NIE TYLKO BOROWIK.
CZY GRZYBY SĄ ZDROWE?

Na październikowych zajęciach w świetlicy szkolnej uczniowie klas I-III dowiedzieli się, że grzyby, wbrew powszechnej opinii, posiadają liczne właściwości odżywcze. W owocnikach grzybów jadalnych można znaleźć bowiem białko, kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy. Badania wykazują, że substancje zawarte w grzybach mają pozytywny wpływ na zdrowie.

 Najczęściej zadawane pytania przez dzieci to:

  • Jak dzielimy grzyby?
  • Które są jadalne, a które trujące?
  • Jak je zbierać?
  • Jakie posiadają wartości odżywce?
  • Czy zawierają witaminy
  • Jak spożywać grzyby?
  • Jak uniknąć zatrucia grzybami?

Dzieci wysłuchały tematycznych wierszy (np. „Grzybobranie” D. Gellner, „Borowik”, S. Suchowy, „Grzyby” A. Łady-Grodzickiej, „Grzybobranie” T. Bembenika oraz „Grzyby” Marii Kownackiej), oglądały albumy grzybów jadalnych i trujących, wzięły też udział w zajęciach plastycznych pod hasłem: Atlas grzybów jadalnych. Wszystkie prace dzieci prezentowane były na tablicy w świetlicy szkolnej.

IMG_20201029_094514IMG_20201029_094525IMG_20201029_094531IMG_20201029_094538IMG_20201029_094552IMG_20201029_095734IMG_20201029_095902
IMG_20201029_094545IMG_20201029_095854IMG_20201029_100145


ROBIMY PRZETWORY

Z JESIENNYCH DARÓW OWOCÓW I WARZYW

Latem i jesienią trwają zbiory owoców i warzyw. Część z nich zjadamy od razu, część zaś przechowujemy. Z wielu owoców robimy przetwory. W ramach zajęć promujących zdrowe odżywianie uczniowie klas I-III uczęszczający do świetlicy szkolnej dowiedzieli się:

  • Z jakich owoców można przygotować przetwory.
  • Jakie przetwory mamy przygotowują na zimę.
  • Jakie są sposoby przetwarzania i przechowywania darów jesieni.
  • Jak przygotować suszone jabłka?
  • Co to są powidła i jak je przygotować?
  • Co potrzebujemy, aby przygotować kompot?
  • Czy ogórki można tylko kisić?
  • Co to jest włoszczyzna?
  • Do czego możemy wykorzystać przecier pomidorowy?

Dzieci wysłuchały też tematycznych wierszy: „W spiżarni” R. Przymusa, „Uwaga!... uwaga!… Mamy piękny stragan!...” M. Kownackiej, „W spiżarni M. Kownackiej, „Sad jesienią” J. Kulmowej oraz „Co niesie Pani Jesień?” H. Zdzitowieckiej.

Wzięły też udział w zajęciach plastycznych pod hasłem: Lato zamknięte w słoikach. Wszystkie prace dzieci prezentowane były na tablicy przed świetlicą szkolną.

 IMG_20201026_104027IMG_20201026_104732IMG_20201026_104741IMG_20201026_104751IMG_20201026_101707IMG-20201026-WA0024IMG-20201026-WA0025IMG-20201026-WA0026IMG-20201026-WA0027IMG_20201027_115845IMG-20201026-WA0020IMG-20201026-WA0031IMG-20201026-WA0036IMG-20201026-WA0037IMG-20201026-WA0042IMG-20201028-WA0005IMG-20201026-WA0035


JARZYNOWY ŚWIAT

Uczniowie klasy Ib dobrze wiedzą, że warzywa są najważniejszym składnikiem codziennej diety, że są zdrowe i że dostarczają niezbędną dla organizmu porcję witamin…

A ponieważ jesień to szczególna pora roku - to czas, kiedy z pól, ogrodów i ogródków zbieramy różne plony, dlatego też ze swoich ulubionych warzyw przygotowali w klasie Wesołe warzywka ...

 IMG_20201023_113944IMG_20201023_11395273038863-B9B0-4916-BAED-B437E710BFBB


ZIEMNIAK

Bohaterem kolejnych październikowych zajęć był: ziemniak „podróżnik”, gdyż przyjechał do Europy z Ameryki Południowej. Na początku niemal wszyscy kręcili nosami na tę dziwaczną roślinę. Nazwano go nawet „diabelskim jabłkiem”... O czym dowiedziały się dzieci???

  • O tym, jakie posiada właściwości.
  • Jakie zawiera witaminy.
  • Ile posiada kalorii.
  • Za panowania jakiej dynastii niemieckiej w Polsce rozpowszechniła się jego uprawa.
  • Dlaczego nazywa się „kartofel”.
  • Jakie są korzyści płynące z jedzenia ziemniaków.
  • Dlaczego jest w każdej kuchni.
  • O święcie pieczonego ziemniaka.
  • Uczniowie klas I-III wzięli też udział w zajęciach plastycznych.

IMG_20201023_095257IMG_20201023_093720IMG_20201023_094251IMG_20201023_094301IMG_20201023_094322IMG_20201023_094343IMG_20201023_094413IMG_20201023_094447IMG_20201023_094940IMG_20201023_095012IMG_20201023_095039IMG_20201023_095348


PAPRYKA

W październiku uczniowie klasy I a wzięli udział w lekcji, w czasie której poznali właściwości odżywcze papryki. Dowiedzieli się, że czerwona, zielona, żółta, pomarańczowa – papryka to warzywo, które kusi swoim smakiem, zdobi

potrawy oraz wzmacnia siły witalne. Jest nisko kaloryczna, dlatego wspomaga walkę z nadmiernymi kilogramami. Ale papryka to przede wszystkim  prawdziwa bomba witaminowa!!! Papryka żółta i papryka czerwona zawierają czterokrotnie więcej  witaminy C niż cytryna.

Pierwszaki wzięły też udział w zajęciach plastycznych – przygotowały papryki z … chrupek kukurydzianych. Oto efekt ich pracy!

IMG-20201020-WA0000
IMG-20201020-WA0001IMG-20201020-WA0002IMG-20201020-WA0003IMG-20201020-WA0004IMG-20201020-WA0005

 


POMIDOR

Bohaterem kolejnych zajęć z cyklu: Poznajemy świat owoców i warzyw był POMIDOR.

Pomidor to jedno z najpopularniejszych warzyw na polskich stołach. Zupa pomidorowa, ketchup      i sałatki z pomidorów – to tylko niektóre z najbardziej lubianych postaci tych warzyw. Najczęściej jemy świeże pomidory lub gotowane, ale coraz częściej sięgamy również po pomidory smażone      i grillowane oraz niezwykle aromatyczne pomidory suszone. Właściwości pomidorów wynikają przede wszystkim z zawartych w nich witamin i minerałów.

W trakcie zajęć uczniowie klas I-III:

  • wysłuchali wiersz Barbary Truchty pt. „Pomidorowa rodzinka”
  • dowiedzieli się, jak z Peru dotarł do Europy
  • poznali rodzaje pomidorów
  • poznali również wartości odżywcze i lecznicze tego warzywa
  • dowiedzieli się, jak wykorzystać je w kuchni i jak przechowywać, aby były długo świeże
  • poznali znaczenie słowa KALORIA
  • wzięli udział w zajęciach plastycznych pod hasłem „pomo d’oro”

IMG_20201016_120246IMG_20201016_121123IMG_20201016_121152119461192_647189442851622_3471305536788252984_nIMG_20201016_121205IMG_20201016_122208IMG_20201016_123835


MARCHEWKA

W październiku w świetlicy szkolnej uczniowie klas I-III wzięli udział w zajęciach promujących zdrowe odżywianie. Pierwszym bohaterem Świata owoców i warzyw była MARCHEWKA.

O czym dowiedziały się dzieci???

  • O tym, jakie posiada właściwości.
  • Jakie zawiera witaminy.
  • Kto po raz pierwszy wyhodował marchewkę.
  • Jakie są korzyści płynące z jedzenia marchwi.
  • Jakie jest kulinarne zastosowanie marchwi.

Obejrzały też prezentację medialną ukazującą różne gatunki marchwi – od okrągłej żółtej, przez pomarańczową, białą, fioletową aż do czarnej oraz poznały ciekawostki dotyczące tego warzywa.

Wzięły też udział w zajęciach plastycznych.

IMG_20201002_102540IMG_20201002_103245IMG_20201002_103607
IMG_20201002_102547IMG_20201002_102747IMG_20201002_103323IMG_20201002_103152IMG_20201002_103530IMG_20201002_104918IMG_20201002_105237IMG_20201002_105302