Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych oraz w celu dostosowania serwisu do indywidualnych potrzeb osób odwiedzających.
Zmiany ustawień dotyczących plików cookie można dokonać w dowolnej chwili modyfikując ustawienia przeglądarki.
Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.
Zamknij

  Kapitał ludzki     UE 

tekst

 

Biuletyn informacji publicznej

biuletyn informacji publicznej

Wspaniałe mleko

 MLEKO I PRODUKTY MLECZNE

Uczniowie klasy II a wzięli udział w kolejnych zajęciach  związanych z promocją  mleka.

W trakcie zabaw dydaktycznych dowiedzieli się:

-  jakie produkty wchodzą w skład grupy produktów mlecznych,

- jakie wartości odżywcze posiadają poszczególne produkty mleczne,

- ile porcji produktów mlecznych dziennie powinny spożywać dzieci,

- co powinno zawierać mleko, a co jest niepotrzebne,

- co zawiera mleko smakowe,

- jakie są korzyści z picia mleka;

Wspólnie przygotowali też elementy plakatu pod hasłem:  PRODUKTY MLECZNE.   

 IMG_20210208_090116IMG_20210208_090210mleko i produkty mleczne                                                                      


SKĄD SIĘ BIERZE MLEKO?        

W styczniu, uczniowie klasy Id próbowali odpowiedzieć na pytanie „Skąd się bierze mleko?” Bardzo trafnie odpowiedziały: „Od krowy”…

Mleko to produkt powszechnie wytwarzany na całym świecie. W Polsce najwięcej wytwarzamy i spożywamy mleka krowiego. Coraz większym zainteresowaniem cieszy się mleko kozie czy owcze. Podczas zajęć uczniowie:

- oglądnęli film edukacyjny „Skąd się bierze mleko” OMS Krasnystaw, oraz plansze edukacyjne: Farma mleczarska oraz Wiejskie gospodarstwo,

- poznali znaczenie pojęcia „pasteryzacja”,

- dowiedzieli się skąd bierze się mleko sojowe, migdałowe, owsiane oraz ryżowe,

- wymieniali korzyści płynące z picia mleka,

- układali historyjki obrazkowe „Mleczny łańcuch” oraz oceniali prawdziwość zdań związanych z mlekiem;

mleko promocja zdrowiamleko promocja zdrowia1