MLEKO I PRODUKTY MLECZNE
Uczniowie klasy II a wzięli udział w kolejnych zajęciach związanych z promocją mleka.
W trakcie zabaw dydaktycznych dowiedzieli się:
- jakie produkty wchodzą w skład grupy produktów mlecznych,
- jakie wartości odżywcze posiadają poszczególne produkty mleczne,
- ile porcji produktów mlecznych dziennie powinny spożywać dzieci,
- co powinno zawierać mleko, a co jest niepotrzebne,
- co zawiera mleko smakowe,
- jakie są korzyści z picia mleka;
Wspólnie przygotowali też elementy plakatu pod hasłem: PRODUKTY MLECZNE.
SKĄD SIĘ BIERZE MLEKO?
W styczniu, uczniowie klasy Id próbowali odpowiedzieć na pytanie „Skąd się bierze mleko?” Bardzo trafnie odpowiedziały: „Od krowy”…
Mleko to produkt powszechnie wytwarzany na całym świecie. W Polsce najwięcej wytwarzamy i spożywamy mleka krowiego. Coraz większym zainteresowaniem cieszy się mleko kozie czy owcze. Podczas zajęć uczniowie:
- oglądnęli film edukacyjny „Skąd się bierze mleko” OMS Krasnystaw, oraz plansze edukacyjne: Farma mleczarska oraz Wiejskie gospodarstwo,
- poznali znaczenie pojęcia „pasteryzacja”,
- dowiedzieli się skąd bierze się mleko sojowe, migdałowe, owsiane oraz ryżowe,
- wymieniali korzyści płynące z picia mleka,
- układali historyjki obrazkowe „Mleczny łańcuch” oraz oceniali prawdziwość zdań związanych z mlekiem;