Dobre wybory

26 maj to szczególny dzień, w którym wyrażamy miłość i wdzięczność każdej Mamie. Aby tegoroczny dzień na długo pozostał w ich pamięci, uczniowie klasy IIb postanowili przygotować upominek w postaci … własnoręcznie przygotowanego posiłku . Każdy na miarę swoich możliwości i pamiętając o dobrych, zdrowych wyborach żywieniowych, przygotował to, co potrafił. Był sok wyciśnięty z owoców, własnoręcznie upieczone bułeczki, pizza ze zdrowych produktów, naleśniki czy kanapki.
Jesteśmy przekonani, że każdy własnoręcznie wykonany posiłek, wywołaj uśmiech i radość każdej obdarowanej Mamy.


Dzień Naleśnika

Dzień naleśnika to nic innego jak angielski odpowiednik Tłustego Czwartku, który obchodzony jest w przeddzień Środy popielcowej. I choć w Tłusty Czwartek dominują ociekające tłuszczem pączki, to uczniowie klasy 5a i 5b postanowili przygotować zdrowe naleśniki i poczęstować nimi uczniów szkoły.
Gratulujemy pomysłu!


Talerze z ulubionymi produktami

W kwietniu, w czasie nauczania zdalnego, uczniowie klas II przygotowali Talerze z ulubionymi produktami, wykorzystując pisaki, papier kolorowy, plastelinę, modelinę… Bardzo nas cieszy, że na większości talerzy pojawiły się owoce i warzywa. Brawo uczniowie klas II!!!


Atrakcje z Mikołajem

W naszym Zespole tuż, tuż przed mikołajkami, odbyło się magiczne spotkanie. Przedszkolaki, uczniowie szkoły podstawowej, nauczyciele, rodzice oraz pracownicy szkoły, postanowili wspólnie się pobawić. Pojawiła się magia nadchodzących świat, a wraz z nią świąteczne dekoracje, choinka, świąteczno-zimowa muzyka oraz … zapach pierniczków. Zdrowych, bo bez cukru!
Tego magicznego popołudnia było głośno, wesoło, ale przede wszystkim bardzo rodzinnie.


Z sadu i z ogrodu

4 października 2019 roku odbył się w naszej szkole Jesienny Festyn Rodzinny, którego głównymi bohaterami było JABŁKO oraz DYNIA.
Jabłko to niskokaloryczny owoc, który jest pełen wartościowych składników odżywczych: witamin, minerałów, błonnika i barwników. Jest to owoc, o którym warto pamiętać, przygotowując zimową spiżarkę, ponieważ doskonale nadaje się do wielu przetworów. Podczas zimy słoik z własnej roboty dżemem, marmoladą lub sokiem przypomina piękne słoneczne dni, których wtedy najbardziej nam brakuje.
Dynia natomiast to z pewnością uniwersalne warzywo. Można przygotować je na słodko i na słono. Smakuje wspaniale jako konfitury lub rodzaj ketchupu. Na słodko sprawdza się do naleśników i gofrów, a na słono do np.: do frytek lub dań mięsnych.
Wraz z rodzicami przystąpiliśmy do przygotowania przetworów, które następnie podczas jesiennego festynu można było kupić. Były więc musy jabłkowe, dżemy, konfitury i marmolada jabłkowa, powidła, soki i kompoty, szarlotka… Nie zabrakło ketchupu z dyni i cukinii, dżemów z dyni, kompotu z dyni i żurawiny oraz dyniowych frytek.
Wszystkie przetwory cieszyły się dużym powodzeniem, ponieważ każdy uczeń wie, że przetwory, to świetny pomysł na to, by zamknąć w słoikach sezonowe warzywa właśnie wtedy kiedy są najpyszniejsze i najzdrowsze. I że najlepiej sprawdzają się w zimowe dni!