13 listopada – Dzień Pyry, Ziemniaka, Kartofla

Ziemniak to nie taka zwyczajna roślina, jak by się mogło wydawać. Ma bogaty rodowód. Do Europy przypłynął wraz z Kolumbem.

Do Polski pierwszy worek ziemniaków przysłał z wyprawy pod Wiedeń, król Jan III Sobieski. Początkowo gościły na dworskich i królewskich stołach, uchodząc za drogi przysmak. Dzisiaj są powszechne i goszczą codziennie na polskich stołach.

Była to okazja, aby dzieci z klas I-III dowiedziały się, że np. ziemniak zawiera więcej witaminy C, niż np. pomarańcza. Miały okazję spróbowania beztłuszczowych frytek.

Poznały też sposoby wykorzystania tej rośliny, a także wzięły udział w różnorodnych zajęciach plastycznych. Powstały niepowtarzalne ziemniaczki-cudaczki oraz ziemniaczane pieczątki. Wszystkie dziecięce prace prezentowane były na szkolnym korytarzu.

8 listopada – Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania dla uczniów szkoły przygotowano konkurs kulinarny pod hasłem „Zielono-żółto-biały przysmak na talerzu”.

Na konkurs wpłynęło 15 prac w kategorii klas I-III oraz 9 prac w kategorii klas IV-VIII. Oto uczestnicy konkursu:

Kategoria klas I-III

Ada Augustyniak, Aleksander Szendi, Alicja Grzymkowska, Filip Szczeciak, Hubert Bitner, Jowita Wieczorek, Julia Łuszczyńska, Julia Świerszko, Lidia Piosik, Maciej Tumala, Michał Kleszczyński, Piotr Trojanowski, Wojtek Gruca, Zosia Grelowska oraz Zuzanna Chojnacka.

Kategoria klas IV-VIII

Adam Kozłowski-Pikuła, Alicja Cembrowicz, Anna Gruca, Daniel Garguła, Ksawery Sawicki, Maja Obuchowicz, Mateusz Grzymkowski, Mikołaj Kazimierski oraz Tatiana Prokopiuk.

8 listopada – Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenie i Gotowania w holu szkoły Zespół ds. Promocji Zdrowia przygotował gazetkę informacyjną promującą zdrowe odżywianie wśród uczniów, zachęcającą do dokonywania dobrych nawyków żywieniowych oraz spożywania regularnych posiłków, a także ukazującą konsekwencje złej diety.

Uczniowie klasy 3a postanowili w tym dniu wykorzystać różnorodne owoce i przygotować pyszne sałatki owocowe oraz kolorowe, owocowe szaszłyki pełne witamin. Wykorzystali m.in. jabłka, gruszki, śliwki i winogrona, ale także owoce tropikalne. Przygotowanie sałatki było wielką frajdą i smakowały wyśmienicie!


3 listopada – Dzień Kanapki

Kanapka to najpopularniejsza na świecie przekąska. Jest szybka w przygotowaniu i potrafi zaskakiwać różnorodnością – z kilkoma rodzajami pieczywa, past, hummusów, wędlin, serów czy dodatków.

Słowo kanapka pochodzi od francuskiego „canapé” – które oznacza przekrojoną bułkę z wędliną ułożoną niczym poduszki na kanapie.

W naszym kraju najchętniej przygotowujemy je z wędliną, serem, warzywami, jajkiem lub dżemem.
Uczniowie klas I-III wzięli udział w warsztatach kulinarnych – każdy uczeń przygotował swoją ulubioną kanapkę, którą zjadł ze smakiem w czasie przerwy śniadaniowej.

 


Szkolny projekt edukacyjny promujący zdrowie pod hasłem:

Choć ostatni liść już opadł,
my w Winnym Grodzie – mamy zdrowy listopad.

W szkolnym projekcie edukacyjnym wzięła udział cała społeczność uczniowska. Zaplanowane zostały w nim zadania dla uczniów klas I-III oraz IV-VIII. Projekt był realizowany przez cały miesiąc listopad i obejmował następujące zagadnienia:

3 listopada – Dzień Kanapki:
warsztaty kulinarne we wszystkich oddziałach klas I-III.

8 listopada – Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania:
– konkurs kulinarny pod hasłem „Zielono-żółto-biały przysmak na talerzu” dla całej społeczności uczniowskiej,
– gazetka informacyjna w holu szkoły promująca zdrowe odżywianie wśród uczniów, zachęcająca do dokonywania dobrych nawyków żywieniowych oraz spożywania regularnych posiłków, a także ukazująca konsekwencje złej diety;

13 listopada – Dzień Ziemniaka:
– zajęcia plastyczne dla klas I-III z wykorzystaniem ziemniaków
– gazetka informacyjna dotycząca właściwości zdrowotnych i odżywczych ziemniaka oraz sposoby na kulinarne wykorzystanie tej rośliny;

14 listopada – Światowy Dzień Cukrzycy:
– prezentacja medialna dla klas IV-VIII (cukrzyca typu 2 – przyczyny, objawy i skutki zdrowotne”),
– zajęcia przeprowadzone w świetlicy szkolnej pod hasłem „Cukier – nasz wróg!”;

18 listopada – Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu:
– zajęcia plastyczne dla klas IV-VIII „Nie palę, dbam o swoje zdrowie!”,
– gazetka informacyjna w holu szkoły ukazująca negatywne skutki zdrowotne palenia papierosów,
– sportowe rozgrywki klas IV-VIII: „Moim jedynym uzależnieniem jest sport!”;

24 listopada – Dzień Buraka:
– gazetka informacyjna w holu szkoły dotycząca właściwości zdrowotnych i odżywczych buraka oraz ukazująca sposoby na kulinarne wykorzystanie tej rośliny,
– buraczana fotobudka – wspólne zdjęcia klasowe,
– uczniowie w tym dniu ubierają się na czerwono/buraczkowo,
– barszczyk/buraczki w jadłospisie obiadowym;

26 listopada – Światowy Dzień Drzewka Oliwnego:
– zajęcia przeprowadzone w świetlicy szkolnej: znaczenie oliwy w diecie człowieka, rodzaje oliwy, miejsce oliwy w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Stylu Życia – pogadanka; Nasze drzewko oliwkowe – zajęcia plastyczne;