W magicznym warzywno-owocowym śnie

W kolejnym odcinku Ekipa Chrumasa wybrała się na wycieczkę rowerową. Zmęczeni podróżą przyjaciele zasypiają pod drzewem. Śni im się magiczna warzywno-owocowo-mleczna kraina, w której są dobrymi piratami i walczą ze złą mocą cukru. Próbują również pokonać batonowy okręt kierowany przez Raptusa…
Na zajęciach dzieci przypomniały, na którym piętrze piramidy zdrowia znajdują się owoce i warzywa. Poznały też nowe słowo – detoksykacja oraz warzywa, które posiadają takie właściwości, czyli szpinak, jarmuż, rukola, brokuł, czyli te, które mają dużo chlorofilu i pomagają w eliminacji z organizmu różnych toksyn.


Zombie atakują

„Zombie”, czyli zgniłe jabłko i marchewka, które zostały wrzucone przez Uchola do szkolnej szafki i zapomniane… Na dzisiejszych zajęciach w świetlicy szkolnej dzieci dowiedziały się co to jest kompost oraz dlaczego warto jeść świeże owoce i warzywa. Ułożyły też owoce i warzywa na właściwym piętrze piramidy zdrowia. Obejrzały prezentację medialną o gatunkach jabłek. Dowiedziały się, że na świecie istnieje ponad 8 tysięcy odmian jabłek, a w Polsce najpopularniejsze to Ligol, Szampion, Jonagold, Golden Delicious, Gala, Idared, Lobo i Gloster.


Słodkie złego początki

Na dzisiejszych zajęciach w świetlicy szkolnej dzieci obejrzały pierwszy odcinek serialu animowanego, który powstał na potrzeby kampanii promującej Program dla Szkół pt. „Ekipa Chrumasa/Pamiętnik Chrumasa”.

Głównymi bohaterami serii są Chrumas, Meee oraz Uchol – przyjaciele z jednej klasy. W pierwszym odcinku Chrumas próbuje odnaleźć równowagę w świecie zdrowego odżywiania, stara się ćwiczyć i przestrzegać zasad zdrowego trybu życia, które wpoili mu rodzice. Nie zawsze jest to łatwe zadanie, szczególnie, gdy jego przyjaciel Uchol, otyły królik, przynosi do szkoły plecak pełen pysznych batoników, a z jego szkolnej szafki aż wysypują się kaloryczne przekąski…

Dzieci zastanawiały się, na którym piętrze piramidy zdrowego żywienia umieścić słodycze, dowiedziały się dlaczego codzienny nawyk jedzenia słodkości może prowadzić do poważnych chorób w życiu dorosłym. Porównywały zawartość cukru w poszczególnych produktach i napojach. Dowiedziały się także, co to jest miazga kakaowa, a także, że im większa jej zawartość, tym wyższa jakość czekolady i lepsze jej właściwości zdrowotne. Same podawały zdrowe „zamienniki słodyczy” oraz obejrzały prezentację pt. „Cukier mój wróg. Dlaczego warto odzwyczaić się od słodyczy”.