Eko liść

W 11 odcinku Chrumas jest smutny, ponieważ okazuje się, że w jego pudełku śniadaniowym są brzydkie, zmutowane jabłka oznaczone dziwna naklejką. Koza Mee wyjaśnia swoim przyjaciołom, przypominając wycieczkę do sadu oraz pociesza Chrumasa, że nieregularny kształt jabłek to może być bardzo dobra wiadomość…
Dzieci dowiedziały się, co to są nawozy sztuczne oraz pestycydy oraz jakie znaczenie dla naszego zdrowia ma ich stosowanie. Poznały zasady tworzenia gospodarstw ekologicznych, dowiedziały się co oznacza „ekologiczny kod jajka”, a także kolorowały unijne logo żywności ekologicznej, czyli EKO LIŚĆ.


Apetyt na sztukę

Wizyta wujka Mee, inspiruje całą klasę Chrumasa do pracy nad „martwą naturą – owocowo-warzywno-mleczną”. Z kolejnego odcinka „Pamiętnika Chrumasa”  dzieci dowiedziały się po co w szkole są przerwy międzylekcyjne oraz zastanawiały się nad słowami pani Sowy – „zajadać stres”.

Dzieci dowiedziały się co to jest stres, jak groźną praktyką jest „zajadanie stresu” i że może ono doprowadzić do otyłości i wielu innych schorzeń. Wymieniały skutki niejedzenia śniadania oraz podawały przykłady „zdrowych śniadań”. Poznały też nowe słowa: bulimia oraz anoreksja.

Podsumowaniem zajęć były zajęcia plastyczne – dzieci malowały swoje ulubione kanapki.


Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

8 listopada obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Dzieci obejrzały kolejny odcinek przygód Chrumasa pt. Warsztaty Kulinarne. Celem tego święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród dzieci i dorosłych, dobrych nawyków żywieniowych oraz informowanie o konsekwencjach złej diety.

Dzieci wzięły udział w pogadance na temat zdrowych nawyków żywieniowych oraz przygotowały prace plastyczne – Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej.


Podróż w czasie

Kolejny odcinek serialu Ekipa Chrumasa był okazją do rozmowy z dziećmi na temat zdrowych nawyków:
– śniadanie na dobry początek dnia,
– racjonalne odżywianie,
– regularne posiłki,
– uzupełnianie płynów,
– systematyczna aktywność fizyczna,
– ograniczanie cukru, soli,
– dbanie o dobry sen,
– kontrolowanie wagi ciała.


Kosmiczna przygoda

Z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw, który przypada w każdy trzeci piątek października, dzieci obejrzały kolejny odcinek przygód Chrumasa. Tym razem Uchol i Chrumas polecieli w Kosmos. Zobaczyli Łajkę oraz jak wygląda Ziemia z Kosmosu. Dowiedzieli się również, co jedzą kosmonauci na statku kosmicznym oraz czym są liofilizowane owoce i warzywa.

Pan Hubert pokazał dzieciom Indywidualną Rację Żywnościową żołnierza, w której również znalazły się liofilizowane owoce. Dzieci miały możliwość zapoznania się ze składem tego pakietu oraz poznały sposób podgrzewania drugiego dania (mięso z kaszą gryczaną) przy użyciu podgrzewacza chemicznego.
Zajęcia zakończyły się degustacją liofilizowanych mieszanek owocowych.


Światowy Dzień Jabłka

28 września obchodzony jest Światowy Dzień Jabłka. Z tej okazji w świetlicy szkolnej dzieci obejrzały film animowany pt. Zombie atakują z serii EKIPA CHRUMASA, a następnie zastanawiały się dlaczego jabłko nazywane jest BOMBĄ WITAMINOWĄ. Wzięły też udział w zajęciach plastycznych oraz pozowały do zdjęć w tematycznej fotobudce.