Podziękowania…
dla wszystkich wychowawców klas I-III za zorganizowanie klasowych warsztatów kulinarnych z okazji Światowego Dnia Chleba, dla pani Ewy Przykuta oraz pani Michaliny Grinig za pracę w komisji konkursu dla uczniów klas I-III: Makaronowa biżuteria ,dla pani Sylwii Szonda za zaprojektowanie dyplomów dla laureatów konkursu makaronowego, dla pani Katarzyny Przybyła za pomoc w zakupie nagród i zamieszczanie informacji dotyczących realizacji projektu na stronie internetowej szkoły, dla pani Anety Raczykowskiej oraz pani Urszuli Czerniak za zamieszczanie informacji dotyczących realizacji projektu na szkolnym Facebooku.
Szkolny Projekt Edukacyjny odbył się dzięki dofinansowaniu z Urzędu Miasta Zielona Góra, za co serdecznie dziękujemy.
Marta Muszyńska i Hubert Muszyński
Uroczyste podsumowanie szkolnego projektu edukacyjnego
22 grudnia podczas apelu z okazji Dnia Anioła podsumowano działania przeprowadzone w ramach szkolnego projektu edukacyjnego promującego zdrowie, które realizowane były w listopadzie.
Pani Dyrektor Kamila Dyjak wręczyła też nagrody rzeczowe oraz pamiątkowe dyplomy laureatom szkolnego konkursu Makaronowa biżuteria.
Gratulujemy laureatom oraz wszystkim uczestnikom tego konkursu.
Konkurs szkolny Makaronowa biżuteria
W ranach szkolnego projektu edukacyjnego promującego zdrowie i w ramach Światowego Dnia Makaronu, ogłoszono konkurs dla uczniów klas I-III pod hasłem Makaronowa biżuteria. Na konkurs wpłynęło 35 prac.
10 listopada Komisja Konkursowa w składzie: pani Ewa Przykuta, pani Michalina Grinig oraz pan Hubert Muszyński, oceniła prace, które zaprojektowali uczniowie klas I-III.
Po długich naradach Komisja ostatecznie przyznała:
I miejsce – Hanna Światlak
II miejsce – Iwo Kackiełło oraz Bryan Widz
III miejsce – Hanna Chojnacka, Zuzanna Chojnacka oraz Ada Augustyniak
wyróżnienia: Aleksandra Szczepańska, Aurelia Łapkin, Michalina Telążka oraz Pola Ignatowicz
Nagrody oraz pamiątkowe dyplomy wręczone zostaną podczas uroczystego apelu kończącego I półrocze.
Makaronowa biżuteria
Z okazji Światowego Dnia Makaronu przygotowano konkurs dla uczniów klas I-III pod hasłem Makaronowa biżuteria.
Zadanie polegało na zaprojektowaniu dowolnego egzemplarza biżuterii (np. pierścionek, kolczyki, naszyjnik, bransoletka, broszka) przy użyciu różnych rodzajów makaronów. Projektując biżuterię można było wykorzystać np. druciki, sznurki, kolorowe wstążeczki, tasiemki, metalowe zapinki. Nie można było używać elementów gotowych – np. koralików czy kolorowych piórek.
Uczniowie klasy 2b wykonali to zadanie na lekcji plastyki i przygotowali piękną makaronową biżuterię.
BRAWO 2b!!!
Światowy Dzień Makaronu
25 października obchodziliśmy Światowy Dzień Makaronu.
Święto to ustanowione zostało 22 lata temu. 40 producentów z całego świata chciało pokazać, że makaron to niezwykle ważny składnik naszego codziennego jedzenia. Ich celem było również pokazanie światu włoskiej tradycji kulinarnej – wszak gatunków i kształtów makaronu jest tam ponad 600! Tak więc makaron opanował cały świat. Jest popularny na wszystkich kontynentach i króluje we wszystkich kuchniach. Obecny jest również w kuchni polskiej: makaron na słodko, na ostro, makaron w zupie, z sosem, makaronowe zapiekanki mięsne i warzywne, itd.
W świetlicy szkolnej dzieci obejrzały prezentację na temat gatunków makaronu, dowiedziały się, że makaron to świetne źródło węglowodanów, witaminy B i żelaza. Przygotowały też piękne makaronowe plakaty, które prezentowane były na szkolnym korytarzu.
Dzień Chleba w klasie 3b
Światowy Dzień Chleba w klasie 3a
Światowy Dzień Chleba w klasie 2d
Dzień Chleba w klasie 2b
Dzień Chleba w klasie 2a
Światowy Dzień Chleba w klasie 1c
Światowy Dzień Chleba w klasie 1b
Dzień Chleba w klasie 1a
Światowy Dzień Chleba
16 października obchodziliśmy Światowy Dzień Chleba.
Najbardziej pierwotną formą chleba są placki z mąki pieczone w popiele na rozgrzanych kamieniach. Później także na rusztach i blachach. Odrębnym rodzajem chleba były suche placki starożytnych Izraelitów, zaś formą chleba wśród Słowian, która przeznaczona była do codziennego spożycia, był placek chlebowy zwany podpłomykiem.
W Polsce chleb zaczęto wypiekać prawdopodobnie już w pierwszych wiekach naszej ery! W XIII wieku znano już ponad 10 jego gatunków.
W świetlicy szkolnej przeprowadzono zajęcia na temat znaczenia chleba w diecie człowieka, rodzajów chleba, składników potrzebnych do jego wypieku oraz miejsca chleba w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Stylu Życia.
Światowy Dzień Mycia Rąk
15 października obchodziliśmy Światowy Dzień Mycia Rąk. W świetlicy szkolnej odwiedziła nas pielęgniarka, pani Barbara Kosowicz.
Pani pielęgniarka przypomniała nam o podstawowych zasadach higieny oraz opowiedziała o groźnych chorobach brudnych rąk.
Na szkolnym korytarzu przygotowano gazetkę informacyjną dotyczącą chorób będących skutkiem brudnych rąk.
Dzień bezpiecznego Komputera
12 października obchodziliśmy Dzień Bezpiecznego Komputera. W świetlicy szkolnej dla uczniów z klas I-II przygotowano zajęcia na temat zasad bezpiecznego korzystania z Internetu. Dzieci obejrzały filmy edukacyjne, wzięły udział w pogadance na temat cyberprzemocy oraz otrzymały ulotki informacyjne.
Światowy Dzień Uśmiechu
6 października obchodziliśmy Światowy Dzień Uśmiechu.
Uśmiech to prosty gest, który rozjaśnia nasze życie, to uniwersalny język, który nie zna barier językowych czy kulturowych. To wyraz radości, życzliwości i przyjaźni. Dlatego należy uśmiechać się jak najczęściej i dzielić się uśmiechami z innymi ludźmi.
Badania potwierdzają, że śmiech ma nie tylko pozytywny wpływ na nasze samopoczucie, ale także może pomóc innym przejść przez trudne chwile. Śmiech rozluźnia i odstresowuje, przyczyniając się do wzmocnienia układu odpornościowego organizmu. Stymuluje też wydzielanie endorfin, czyli hormonów szczęścia. Oznacza to, że nawet zmuszanie się do uśmiechu może poprawić nastrój.
Dlatego też uśmiechnijcie się do przyjaciół, rodziny, nieznajomych, bo uśmiech jest niesamowitym darem, który możemy ofiarować każdemu człowiekowi!!!
Zobaczcie, jak przebiegał Dzień Uśmiechu w naszej szkole.
Szkolny projekt edukacyjny promujący zdrowie pod hasłem:
Już październik za oknami, a my o zdrowiu rozmawiamy
W szkolnym projekcie edukacyjnym weźmie udział cała społeczność uczniowska. Zaplanowane zostały w nim zadania dla uczniów klas I-III oraz IV-VIII. Projekt realizowany będzie przez cały miesiąc październik i obejmować będzie następujące zagadnienia:
6 października – Światowy Dzień Uśmiechu
(gazetka informacyjna na temat znaczenia uśmiechu dla zdrowia człowieka; zajęcia plastyczne w klasach I-III; zajęcia plastyczne w świetlicy szkolnej – wspólne tworzenie wielkiego napisu: DZIEŃ UŚMIECHU; umieszczenie na szkolnym korytarzu plakatów „Dziel się uśmiechem”/ „Weź ze sobą uśmiech”; pozowanie do zdjęć z wykorzystaniem wykonanych samodzielnie uśmiechów lub przygotowanej fotobudki; uczniowie w tym dniu ubierają się na żółto);
12 października – Dzień Bezpiecznego Komputera
(gazetka informacyjna na temat zasad bezpiecznego korzystania z Internetu; konkurs na plakat promujący bezpieczne korzystanie z Internetu dla uczniów klas IV (Paint) oraz konkurs – prezentacja multimedialna dla uczniów klas V-VIII (Power Point); udział uczniów w programie Szkoła z Klasą Asy Internetu – Dobrostan cyfrowy na podstawie przygotowanych scenariuszy lekcji:
Lekcja 1: Podczas tej lekcji uczniowie dowiedzą się, co kryje się pod pojęciem dobrostanu cyfrowego i w jaki sposób korzystanie z urządzeń elektronicznych może na niego wpływać – zarówno pozytywnie, jak i negatywnie.
Lekcja 2: Podczas tej lekcji uczniowie poznają narzędzia, które pomogą im zadbać o dobrostan cyfrowy i kształtować korzystne nawyki cyfrowe.
Przygotowanie dla uczniów klas I-III prezentacji na temat zasad bezpiecznego korzystania z Internetu);
15 października – Światowy Dzień Mycia Rąk
(gazetka informacyjna na temat konieczności dbania o czyste ręce oraz chorób wynikających z braku higieny; spotkanie z pielęgniarką szkolną w świetlicy szkolnej);
16 października – Światowy Dzień Chleba
(gazetka informacyjna na temat historii i procesu powstawania chleba; zajęcia przeprowadzone w świetlicy szkolnej na temat znaczenia chleba w diecie człowieka, rodzajów chleba, składników potrzebnych do jego wypieku oraz miejsca chleba w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Stylu Życia; warsztaty kulinarne w klasach I-III – przygotowanie zdrowej kanapki);
25 października – Światowy Dzień Makaronu
(Makaronowy zawrót głowy – przepisy na makaronowe dania na gazetce w holu szkoły; konkurs dla uczniów klas I-III: makaronowa biżuteria; zajęcia plastyczne w świetlicy szkolnej – Plakat ukazujący różne rodzaje makaronów).