Szkolne konkursy w ramach projektu

Z okazji Światowego Dnia Kartofla ogłoszono w październiku międzyklasowy konkurs plastyczny pod hasłem „Wesoły ziemniak”. Zadaniem każdej klasy było pokolorowanie dużej kolorowanki XXL.

Z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania ogłoszono  w październiku szkolny konkurs na rymowankę o zdrowym odżywianiu.


8 listopada – Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Celem tego święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród dzieci i dorosłych, dobrych nawyków żywieniowych oraz informowanie o konsekwencjach złej diety.

Ważnym działaniem wspierającym kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych najmłodszych dzieci, jest unijny „Program dla szkół”. Nasza szkoła od lat realizuje podstawowe cele tego programu.

Dzieci uczestniczą w wielu działaniach edukacyjnych prowadzonych przez zespół promocji zdrowia. Uczą się samodzielnego dokonywania właściwych wyborów żywieniowych, zasad zdrowej diety i zdobywają wiedzę na temat pochodzenia owoców, warzyw i produktów mlecznych.

Kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych

8 listopada obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem tego dnia jest promocja zdrowych nawyków żywieniowych oraz edukacja na temat zdrowego odżywiania. W świetlicy szkolnej dzieci obejrzały film edukacyjny o przygodach Chrumasa – „Warsztaty kulinarne”, a także prezentację z rebusem pt. „Śmieciowe jedzenie”. Dowiedziały się, jak rozpoznać śmieciowe jedzenie, dlaczego warto czytać etykiety oraz jakie są skutki spożywania małowartościowych produktów.


Sałatka jarzynowa klasy 3c!

Z okazji Europejskiego Dnia Jedzenia i Gotowania uczniowie klasy 3c wcielili się w małych kucharzy i przygotowali pyszną sałatkę jarzynową. Było zdrowo i bardzo smacznie!


Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania w klasie 2c


Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania w klasie 1b – sałatki owocowe


Świętujemy dzień Zdrowego jedzenia i Gotowania – sałatka jarzynowa w wykonaniu klasy 3b!

Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania w klasie 2d

W piątek, 7 listopada 2025 roku, uczniowie klasy 2d obchodzili Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Dzieci samodzielnie przygotowały pyszne, kolorowe owocowe szaszłyki, które ze smakiem zjadły. Podczas zajęć poznały również właściwości zdrowotne owoców oraz dowiedziały się, do jakich potraw można je wykorzystać. Było zdrowo, kolorowo i bardzo smacznie!

Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania w klasie 2b


Światowy Dzień Dyni 🎃

31 października obchodzimy święto królowej jesieni, czyli DYNI. Do najpopularniejszych odmian dyni należą: piżmowa, zwyczajna, hokkaido, makaronowa czy muszkatołowa. W Polsce najczęściej spotykamy dynię zwyczajną oraz olbrzymią. W tym dniu popularyzowaliśmy zastosowanie dyni w kuchni oraz jej walory zdrowotne bo dynia to prawdziwa bomba zdrowia! Zawiera bowiem witaminę C, E, B i A, minerały takie jak potas, fosfor, wapń, magnez czy żelazo, a także nienasycone kwasy tłuszczowe oraz bardzo ważne karotenoidy. I jest niskokaloryczna!

Dzień Dyni w świetlicy szkolnej

Pogadanka, film edukacyjny „Dynia” oraz „5 ciekawostek o dyniach”, dyniowa gimnastyka, zajęcia plastyczne, dyniowa fotobudka.

Dzień Dyni w klasie 2c

Dzień Dyni w klasie 2b

Ten dzień spędziliśmy razem z przedszkolakami z grupy Kangurki. Poznaliśmy różne rodzaje dyni, dowiedzieliśmy się, że ogórek należy do dyniowatych, poznaliśmy ciekawostki związane z dynią oraz wzięliśmy udział w zajęciach plastycznych. Wspólnie pozowaliśmy do zdjęć w dyniowej fotobudce!

Dzień Dyni w klasie 2d

31 października 2025 roku w klasie 2d obchodziliśmy Dzień Dyni. Tego dnia uczniowie przyszli ubrani w kolory dyni – pomarańczowy, żółty i zielony. Sala była pięknie udekorowana dyniowymi ozdobami przyniesionymi przez uczniów, a na wystawie można było podziwiać różnorodne okazy dyni. Oglądaliśmy film edukacyjny o właściwościach i rodzajach dyń, wykonywaliśmy przestrzenne dynie z papieru i malowaliśmy dyniowe prace plastyczne. Degustowaliśmy pyszne ciasteczka dyniowe oraz chrupiące pestki dyni. To był bardzo udany, kolorowy i smakowity dzień! 🎃

Dzień Dyni w klasie 3b

Uczniowie świetnie się przygotowali: zadbali o dyniowy, pomarańczowy ubiór lub jego odcienie, przygotowali z rodzicami poczęstunek, w tym ciasto dyniowe oraz cynamonki. Tego dnia poznaliśmy ciekawostki o dyni oglądając film edukacyjny, dowiedzieliśmy się, jaka jest jej budowa oraz cykl rozwoju. Stworzyliśmy wspólnie plakat, na którym zgromadziliśmy tę wiedzę. Pracowaliśmy także w parach nad „dyniowymi potyczkami umysłowymi” – musieliśmy rozwiązać zadania, oczywiście z dynią jako motywem przewodnim. Integrowaliśmy się także z naszymi sąsiadami – klasą 1c, spotykając się na korytarzu, by porywalizować w sportowych zabawach dyniowych. Na koniec każdy swoją dynię przekształcił w jakiegoś stworka.

Dzień Dyni w klasie 2a

Klasa 2a obchodziła dzień wesołej dyni – było wszystkiego po trochu – szczypta wiedzy, zabawy, smaku i uśmiechu.


Dzień Ziemniaka 🥔

to święto, które ma na celu zwiększenie świadomości znaczenia jego wartości, zarówno tej odżywczej, ekonomicznej jak i środowiskowej a nawet kulturowej. Ziemniaki są bowiem jednym z najczęściej spożywanych produktów spożywczych na świecie. Zajmują ważne miejsce w diecie ludzi dzięki swojej dostępności oraz wartości odżywczej. Zawierają witaminy, minerały i błonnik. Są też doskonałym źródłem węglowodanów. Dzięki swojej wszechstronności tworzymy z nich przeróżne potrawy.

Dzień Ziemniaka w klasie 1a

Uczniowie poznali zdrowotne właściwości płynące z jedzenia ziemniaczków a także odkryli ich tajemnicze moce. Tak powstały Ziemniaki – Cudaki!

Dzień Ziemniaka w klasie 1c

Dzień Ziemniaka w klasie 2a

Dzień Ziemniaka w klasie 2b

Dzień Ziemniaka w klasie 2c

Dzień Ziemniaka w klasie 2d

W październiku uczniowie klasy 2d obchodzili Dzień Ziemniaka. Dzieci obejrzały film o uprawie ziemniaków i przypomniały sobie ich właściwości zdrowotne. Następnie wykonały prace plastyczne przedstawiające worek pełen ziemniaków oraz wesołe jeżyki z ziemniaków. To był dzień pełen zabawy, nauki i kreatywnych pomysłów!

Dzień Ziemniaka w klasie 3a

Dzień Ziemniaka w klasie 3b

Dzień Ziemniaka rozpoczęliśmy od projekcji filmu edukacyjnego o ziemniaku, jego właściwościach, ciekawostkach, wartościach odżywczych, tradycji święta i pieczonego ziemniaka w Polsce.
Stworzyliśmy mapę myśli z informacjami, jakie posiadamy o tej roślinie, ale ten dzień był także okazją do współpracy i wspólnego działania w grupach:
– zilustrowaliśmy i opisaliśmy budowę ziemniaka,
– wypisaliśmy ciekawostki o ziemniaku oraz potrawy z ziemniaka,
– stworzyliśmy plakat o ziemniaku,
– wspólnie pokolorowaliśmy giga ziemniaka na giga kolorowance;
Poznaliśmy ziemniaka wielozmysłowo, a na koniec przekształciliśmy ziemniaka w jakąś postać.

Dzień Ziemniaka w klasie 3c

Z okazji Dnia Ziemniaka uczniowie klasy 3c wykazali się kreatywnością i z ziemniaków powstały dzieła sztuki w postaci zwierzątek! Nie zabrakło też pysznej degustacji. Wszyscy mogli spróbować pieczonych ziemniaków w formie chrupiących frytek, które zostały przygotowane dzięki uprzejmości Pań kucharek.

Dzień Ziemniaka w świetlicy szkolnej


Dzień Chleba 🍞

obchodzony 16 października, to święto ustanowione w celu celebracji chleba jako podstawowego elementu diety oraz jego kulturowego znaczenia.
Dzień Chleba to nie tylko okazja do degustacji różnych rodzajów pieczywa, ale także czas na przemyślenia na temat marnowania żywności. Według tradycji, częstowanie chlebem jest uznawane jako przejaw dobroci, gościnności i miłości, co warto przypomnieć w tym szczególnym dniu. Według statystyk, w Polsce marnuje się rocznie około 5 milionów ton żywności, w tym znaczne ilości pieczywa. Tak więc warto w tym dniu pomyśleć, jak możemy ograniczyć to zjawisko.

Dzień Chleba w 1b

Kanapka może być zdrowa i kolorowa, a w tak dobrym towarzystwie smakuje najlepiej!!!

Dzień Chleba w klasie 1c

Dzień Chleba w klasie 2

W ramach obchodów Dnia Chleba uczniowie klasy 2a przygotowali własne kanapki.

Dzień Chleba w klasie 2b

Dzień Chleba w klasie 2d

Dzień Chleba w klasie 3b

Z okazji Dnia Chleba wykonaliśmy zdrowe, kolorowe kanapki.

Dzień Chleba w klasie 3c

W ramach obchodów Dnia Chleba uczniowie klasy 3c uczestniczyli w lekcji poświęconej temu produktowi. Dzieci poznały różne rodzaje zbóż, z których wypieka się chleb, dowiedziały się, jak wygląda proces jego powstawania. Mieli okazję wspólnie degustować różne rodzaje pieczywa, porównując ich wygląd. Dzieci wykonały również doświadczenie pokazujące, że drożdże to organizmy żywe, które potrzebują pożywienia i odpowiednich warunków, aby działać.

Dzień Chleba w świetlicy szkolnej


Światowy Dzień Uśmiechu 😀

To radosne święto przypada w każdy pierwszy piątek października. W tym dniu wszyscy ludzie są zachęcani do dzielenia się uśmiechem, a także do czynienia dobrych uczynków. To doskonała okazja, aby przypomnieć dzieciom o korzyściach płynących z uśmiechu i radości, które mogą poprawić nastrój. Badania bowiem dowodzą, że pod względem stopnia aktywacji mózgu uśmiech jest porównywalny z efektem zjedzenia kilkuset czekolad!!!

Dzień Uśmiechu w świetlicy szkolnej 😉

Dzień Uśmiechu w klasie 2c

Dzień uśmiechu w klasie 3b

Dzień Uśmiechu w klasie 1b

Dzień Uśmiechu w klasie 2d 🙂

Klasa 2d w październiku obchodziła Światowy Dzień Uśmiechu. W tym dniu uczniowie obdarowywali innych miłymi słowami oraz dołożyli wszelkich starań, żeby uśmiech gościł u każdego. Pamiętajmy „Uśmiech to krzywa, która wszystko prostuje”. Uczniowie klasy 2d zachęcają wszystkich do przeniesienia święta uśmiechu na każdy dzień w roku!

Dzień Uśmiechu w klasie 2b

Dzień Uśmiechu w klasie 3c 🙂

Z okazji Dnia Uśmiechu uczniowie klasy 3c spędzili radosny dzień. Dzieci rozmawiały o znaczeniu uśmiechu i dobrego humoru w codziennym życiu, a następnie wykonały kolorowe uśmiechy.


Światowy Dzień Jabłka 🍎,

obchodzony corocznie 28 września, to święto, które celebruje jabłka i ich znaczenie w kulturze oraz zdrowiu.
Oto jak celebrowane było jabłko w poszczególnych klasach…

Światowy Dzień Jabłka w świetlicy szkolnej

Czy warto je jeść każdego dnia??? OCZYWIŚCIE, są zdrowe i mają mnóstwo witamin!

Obchody Dnia Jabłka w klasie 1c

Dzień Jabłka w klasie 2d

Dzień Jabłka w klasie 3a

Dzień Jabłka w klasie 1b – WSZYSTKIMI ZMYSŁAMI!

Dzień Jabłka 2a

Dzień Jabłka 2b

Dzień Jabłka 3b

28 września klasa 3b obchodziła Dzień Jabłka. Poznaliśmy budowę jabłka, obejrzeliśmy film edukacyjny o cyklu rozwojowym jabłka i ciekawostkach jabłkowych. Mierzyliśmy, ważyliśmy i porównywaliśmy swoje jabłka. Wykonaliśmy pracę plastyczną z jabłkiem w roli głównej, a na koniec poznawaliśmy wielozmysłowo: zapach, strukturę i smak. Wycisnęliśmy pyszne i zdrowe soki jabłkowe i jabłkowo-marchewkowe.

Dzień Jabłka w klasie 3c

W poniedziałek uczniowie klasy 3c świetnie bawili się podczas obchodów Dnia Jabłka. Dzieci samodzielnie tary jabłka i dodawały do nich aromatycznego cynamonu – w całej klasie pachniało jesienią!


Szkolny Projekt Edukacyjny Promujący Zdrowie

W szkolnym projekcie edukacyjnym wezmą udział uczniowie klas I-III. Będzie on realizowany od września do października i obejmować będzie następujące zagadnienia:

28 września – Światowy Dzień Jabłka
– gazetka informacyjna na szkolnym korytarzu: właściwości jabłek, jak się je uprawia, gatunki jabłek, jabłuszkowe ciekawostki,
– zajęcia tematyczne przeprowadzone w świetlicy szkolnej,
– wspólne jedzenie jabłek i degustacja przetworów wykonanych z jabłek w klasach,
– zajęcia plastyczne w klasach I-III: jabłuszkowe kolorowanki,
– pozowanie do zdjęć w przygotowanej fotobudce;

6 października – Światowy Dzień Uśmiechu:
– gazetka informacyjna na szkolnym korytarzu na temat znaczenia uśmiechu dla zdrowia człowieka,
– zajęcia plastyczne w klasach I-III,
– umieszczenie na szkolnym korytarzu plakatów „Dziel się uśmiechem”/ „Weź ze sobą uśmiech”,
– pozowanie do zdjęć z wykorzystaniem wykonanych samodzielnie uśmiechów lub przygotowanej fotobudki,
– uczniowie w tym dniu ubierają się na żółto;

16 października – Światowy Dzień Chleba:
– gazetka informacyjna na szkolnym korytarzu na temat historii i procesu powstawania chleba,
– zajęcia przeprowadzone w świetlicy szkolnej na temat znaczenia chleba w diecie człowieka, rodzajów chleba, składników potrzebnych do jego wypieku oraz miejsca chleba w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Stylu Życia,
– zajęcia plastyczne w wietlicy szkolnej – wspólne przygotowanie plakatu „Od ziarenka do bochenka”,
– warsztaty kulinarne w klasach I-III – przygotowanie zdrowej kanapki;

21 października – Światowy Dzień Kartofla:
– gazetka informacyjna na szkolnym korytarzu dotycząca właściwości zdrowotnych i odżywczych kartofli oraz sposoby na kulinarne wykorzystanie tej rośliny,
– zajęcia przeprowadzone w świetlicy szkolnej: Co możemy zrobić z ziemniaków – pomysły na zdrowe dania z rośliny, którą kiedyś uznawano za ozdobną,
– międzyklasowy konkurs plastyczny – Wesoły ziemniak: kolorowanka XXL dla klas I-III;

8 listopada – Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania:
– gazetka informacyjna na szkolnym korytarzu promująca zdrowe odżywianie wśród uczniów, zachęcająca do dokonywania dobrych nawyków żywieniowych oraz spożywania regularnych posiłków, a także ukazująca konsekwencje złej diety,
– warsztaty kulinarne w klasach I-III – przygotowanie zdrowej sałatki owocowej lub warzywnej,
– szkolny konkurs na rymowankę o zdrowym odżywianiu.