Światowy Dzień Jabłka 🍎,

obchodzony corocznie 28 września, to święto, które celebruje jabłka i ich znaczenie w kulturze oraz zdrowiu.
Oto jak celebrowane było jabłko w poszczególnych klasach…

Światowy Dzień Jabłka w świetlicy szkolnej

Czy warto je jeść każdego dnia??? OCZYWIŚCIE, są zdrowe i mają mnóstwo witamin!

Dzień Jabłka w klasie 2d

Dzień Jabłka w klasie 3a

Dzień Jabłka w klasie 1b – WSZYSTKIMI ZMYSŁAMI!

Dzień Jabłka 2a

Dzień Jabłka 2b

Dzień Jabłka 3b

28 września klasa 3b obchodziła Dzień Jabłka. Poznaliśmy budowę jabłka, obejrzeliśmy film edukacyjny o cyklu rozwojowym jabłka i ciekawostkach jabłkowych. Mierzyliśmy, ważyliśmy i porównywaliśmy swoje jabłka. Wykonaliśmy pracę plastyczną z jabłkiem w roli głównej, a na koniec poznawaliśmy wielozmysłowo: zapach, strukturę i smak. Wycisnęliśmy pyszne i zdrowe soki jabłkowe i jabłkowo-marchewkowe.

Dzień Jabłka w klasie 3c

W poniedziałek uczniowie klasy 3c świetnie bawili się podczas obchodów Dnia Jabłka. Dzieci samodzielnie tary jabłka i dodawały do nich aromatycznego cynamonu – w całej klasie pachniało jesienią!


Szkolny Projekt Edukacyjny Promujący Zdrowie

W szkolnym projekcie edukacyjnym wezmą udział uczniowie klas I-III. Będzie on realizowany od września do października i obejmować będzie następujące zagadnienia:

28 września – Światowy Dzień Jabłka
– gazetka informacyjna na szkolnym korytarzu: właściwości jabłek, jak się je uprawia, gatunki jabłek, jabłuszkowe ciekawostki,
– zajęcia tematyczne przeprowadzone w świetlicy szkolnej,
– wspólne jedzenie jabłek i degustacja przetworów wykonanych z jabłek w klasach,
– zajęcia plastyczne w klasach I-III: jabłuszkowe kolorowanki,
– pozowanie do zdjęć w przygotowanej fotobudce;

6 października – Światowy Dzień Uśmiechu:
– gazetka informacyjna na szkolnym korytarzu na temat znaczenia uśmiechu dla zdrowia człowieka,
– zajęcia plastyczne w klasach I-III,
– umieszczenie na szkolnym korytarzu plakatów „Dziel się uśmiechem”/ „Weź ze sobą uśmiech”,
– pozowanie do zdjęć z wykorzystaniem wykonanych samodzielnie uśmiechów lub przygotowanej fotobudki,
– uczniowie w tym dniu ubierają się na żółto;

16 października – Światowy Dzień Chleba:
– gazetka informacyjna na szkolnym korytarzu na temat historii i procesu powstawania chleba,
– zajęcia przeprowadzone w świetlicy szkolnej na temat znaczenia chleba w diecie człowieka, rodzajów chleba, składników potrzebnych do jego wypieku oraz miejsca chleba w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Stylu Życia,
– zajęcia plastyczne w wietlicy szkolnej – wspólne przygotowanie plakatu „Od ziarenka do bochenka”,
– warsztaty kulinarne w klasach I-III – przygotowanie zdrowej kanapki;

21 października – Światowy Dzień Kartofla:
– gazetka informacyjna na szkolnym korytarzu dotycząca właściwości zdrowotnych i odżywczych kartofli oraz sposoby na kulinarne wykorzystanie tej rośliny,
– zajęcia przeprowadzone w świetlicy szkolnej: Co możemy zrobić z ziemniaków – pomysły na zdrowe dania z rośliny, którą kiedyś uznawano za ozdobną,
– międzyklasowy konkurs plastyczny – Wesoły ziemniak: kolorowanka XXL dla klas I-III;

8 listopada – Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania:
– gazetka informacyjna na szkolnym korytarzu promująca zdrowe odżywianie wśród uczniów, zachęcająca do dokonywania dobrych nawyków żywieniowych oraz spożywania regularnych posiłków, a także ukazująca konsekwencje złej diety,
– warsztaty kulinarne w klasach I-III – przygotowanie zdrowej sałatki owocowej lub warzywnej,
– szkolny konkurs na rymowankę o zdrowym odżywianiu.