Dzień Tosta

Czy tosty są zdrowe? Czy codziennie na śniadanie możemy jeść tosty? Co to są bezwartościowe dodatki? Z czym jeść tosty, by były zdrowe?

Na te i inne pytania dzieci otrzymały odpowiedzi na dzisiejszych zajęciach. Poznały historię opiekanej kromki chleba, a także dowiedziały się jakie tosty jedzą Francuzi i Anglicy oraz z jakich składników składają się tosty hawajskie.

Na zajęciach plastycznych natomiast przygotowały zdrowe tosty.


Ferie zimowe ze zdrowymi sokami

Podczas zajęć odbywających się w naszej świetlicy w czasie ferii zimowych, dzieci wzięły udział w warsztatach kulinarnych i samodzielnie wyciskały soki z jabłek, marchewek i buraków. Były pyszne!!!


Ferie zimowe ze zdrowym tostem

Podczas zajęć odbywających się w naszej świetlicy w czasie ferii zimowych, na zajęciach plastycznych dzieci „przygotowały” zdrowe tosty wypełnione warzywami, jajkiem, serem żółtym oraz wędliną. Prezentowały się wspaniale!!!


Zdrowe, styczniowe śniadaniówki


Pyszne tortille z warzywami w 2A


Dzień Miłośników Sera

20 stycznia obchodziliśmy w świetlicy szkolnej Dzień Miłośników Sera. W tym dniu podczas zajęć dzieci poznały historię serowarstwa na świecie i w Polsce. Dowiedziały się, jakie miasta należą do serowych stolic świata. Dzieci przedstawiały swoje serowe gusta. Obejrzały też film edukacyjny: „Jak produkowane są sery dojrzewające?”, poznały też nowe słowa, np. podpuszczka, a także poznały „serowe tajemnice”, czyli dlaczego ser ma dziury…
Przypomniały też, jakie miejsce w piramidzie zdrowego żywienia i aktywności fizycznej zajmują produkty nabiałowe.
Z prezentacji dowiedziały się skąd pochodzą nazwy serów oraz z jakiego mleka są produkowane.


Zdrowe, grudniowe śniadaniówki


Międzynarodowy Dzień Herbaty w klasie 2b


Międzynarodowy Dzień Herbaty w klasie 3a


Międzynarodowy Dzień Herbaty w klasie 2d


Międzynarodowy Dzień Herbaty

Międzynarodowy Dzień Herbaty został oficjalnie ustanowiony przez ONZ w 2019 roku. Jednak świętujemy go aż dwa razy w roku. Oficjalna data to 21 maja. Wiele osób wybiera jednak 15 grudnia jako dzień na jego uczczenie.

Grudzień, to ten miesiąc, kiedy często popijamy ciepłą herbatkę, choć herbatę powinniśmy pić przez cały rok, nawet latem, w upalne dni, gdyż herbata doskonale gasi pragnienie.

Działanie herbaty jest uzależnione od tego, jaki jej rodzaj wybierzemy. Wszystkie jednak odmiany herbaty zawierają sporo związków mineralnych i mikroelementów.

Podczas zajęć lekcyjnych oraz zajęć świetlicowych dzieci poznały legendę o herbacie  i dowiedziały się skąd liście na ten napar przywędrowały do Polski. Oglądały filmy edukacyjne, zobaczyły, jak wyglądają plantacje herbaciane, a także poznały wiele ciekawostek związanych z herbatą. Wspólnie zaparzały herbatę i delektowały się jej smakiem. Brały również udział w zajęciach plastycznych


Zdrowe, listopadowe śniadaniówki


Rozstrzygnięcie konkursu „Zdrowym być, zdrowo żyć!”

28 listopada w Szkole Podstawowej nr 11 odbyło się uroczyste rozstrzygnięcie Międzyszkolnego Konkursu Plastycznego promującego zdrowie i zdrowy styl życia, pod hasłem: „Zdrowym być, zdrowo żyć!”.

Było nam bardzo miło usłyszeć werdykt komisji konkursowej, która I miejsce przyznała naszej szkole!!!

Gratulujemy Hani, Kai i Martynie oraz Hani, Jowicie i Karolci. Plakaty przygotowane przez dziewczynki bardzo ładnie prezentowały się na wystawie konkursowej.


Dary z lasu, sadu, ogrodu

Na zajęciach świetlicowych uczniowie klas I-III utrwalili wiadomości dotyczące witamin, które znajdują się w leśnych owocach oraz owocach z sadu, a także warzywach rosnących w ogrodach.


Zdrowym być, zdrowo żyć!

Kolejny już raz nasza świetlica wzięła udział w międzyszkolnym konkursie plastycznym promującym zdrowy styl życia, którego organizatorem jest Szkoła Podstawowa nr 11.  W tym roku przygotowaliśmy dwa plakaty w trzyosobowych zespołach: jeden wykonały uczennice klasy 2c – Martyna, Hania i Kaja, a drugi uczennice klasy 2a: Jowita, Hania i Karolina.

Już niebawem Komisja Konkursowa ogłosi wyniki konkursu. Z niecierpliwością czekamy na ten wynik!


Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania – podsumowanie


Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania w świetlicy szkolnej

To święto co roku obchodzimy 8 listopada. Jego głównym celem jest szerzenie świadomości na temat znaczenia, jakie ma zbilansowana dieta. Wpajanie zasad odpowiedniego odżywiania od najmłodszych lat ma kluczowe znaczenie dla zachowania dobrej kondycji, odporności i samopoczucia.

W świetlicy szkolnej dzieci wysłuchały pogadanki na temat zbilansowanej diety oraz krótkich opowiadań Katarzyny Bosackiej zawartych w książeczce pt: „Apetyt na cały dzień”. Następnie w grupach wykorzystując produkty z piramidy zdrowia, komponowały zdrowe posiłki: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja. Była to wspaniała okazja do kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych.

Podsumowaniem zajęć było samodzielne uzupełnianie przez dzieci „Dziennika kulinarnych Mocniaków” w ramach programu edukacyjnego Szkolne przygody Gangu Mocniaków, który wspierany jest przez Fundację Biedronki.


Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania w klasie 1c

Z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania w klasie I c odbyły się zajęcia promujące zdrowy styl życia. Uczniowie zapoznali się z piramidą zdrowego żywienia, dowiedzieli się co należy jeść, aby być zdrowym, a czego unikać. Na koniec zajęć, w grupach dzieci wykonały piramidy zdrowia. Jak sobie poradzili? Oceńcie sami.


Wesołe owoce

Uczniowie klasy 3a uwielbiają owoce, które codziennie mają w swoich śniadaniówkach. Na zajęciach plastycznych przygotowali swoje ulubione, wesołe owoce!


Kiermasz klasy 2d

Uczniowie klasy 2d wraz z rodzicami i wychowawczyniami – panią Alą i panią Anią, przygotowali kiermasz, na którym można było zakupić zdrowe owocowe galaretki oraz owoce, a także domowe wypieki.

BRAWO! Było zdrowo, kolorowo i smacznie!


Światowy Dzień Owoców i Warzyw

Uczniowie klasy 1b uważają, że owoce są bardzo smaczne! W Światowym Dniu Owoców i Warzyw udowodnili to na zajęciach plastycznych.


Owocowo-warzywne stworki

W październiku uczniowie klasy 2b rozmawiali na lekcjach o walorach zdrowotnych owoców i warzyw, a następnie zaprojektowali owocowo-warzywne stworki. Czyż nie są piękne?


Zdrowe, październikowe śniadaniówki

Owocowo w klasie 2a

Podczas lekcji przyrody uczniowie poznali budowę owocu, a także określali walory smakowe i odżywcze owoców.


Owocowo-warzywny tydzień październikowy

W czasie zajęć dydaktycznych uczniowie klasy 1c przez cały tydzień gromadzili wiedzę na temat walorów zdrowotnych owoców i warzyw oraz ich bogactwa witamin i składników odżywczych. Podczas przerw międzylekcyjnych delektowali się natomiast świeżymi owocami i warzywami.

Pierwszaki przygotowały również piękne prace plastyczne, które są ozdobą ich sali lekcyjnej.

Zdrowe wrześniowe śniadaniówki


Światowy Dzień Jabłka

W czwartek 28 września obchodziliśmy w szkole Światowy Dzień Jabłka.

Jabłko to symbol polskiego rolnictwa, a jednocześnie to najpopularniejszy owoc na świecie. Co czwarte jabłko pochodzi z Polski. Niestety, choć jesteśmy światową jabłkową potęgą, Polacy spożywają ich wciąż za mało.

Dlatego obchody Światowego Dnia Jabłka są dobrą okazją do przypomnienia o wielu walorach zdrowotnych tych owoców.

W klasach I-III oraz w świetlicy szkolnej odbyło się mnóstwo zajęć zachęcających do spożywania tych wyjątkowych owoców. Dzieci brały udział w zajęciach plastycznych, zabawach sprawnościowych z jabłkiem w roli głównej, oglądały filmy edukacyjne, rozwiązywały zagadki i łamigłówki. Smakowały też jabłkowe dżemy, musy, soki i przepysznego jabłecznika. Podsumowaniem dnia były jabłkowe zdjęcia w przygotowanej fotobudce.

Dziękuję wszystkim wychowawcom klas I-III oraz wychowawcom świetlicy szkolnej za włączenie się w obchody Światowego Dnia Jabłka.

Marta Muszyńska


Światowy Dzień Jabłka w świetlicy szkolnej


Światowy Dzień Jabłka w klasie 4d


Światowy Dzień Jabłka w klasie 3b


Światowy Dzień Jabłka w klasie 3a


Światowy Dzień Jabłka w klasie 2d


Światowy Dzień Jabłka w klasie 2c


Światowy Dzień Jabłka w klasie 2b


Światowy Dzień Jabłka w klasie 2a


Światowy Dzień Jabłka w klasie 1c


Światowy Dzień Jabłka w klasie 1b


Światowy Dzień Jabłka w klasie 1a


Z pszczołami za pan brat

12 września uczniowie klasy 3b wzięli udział w wyciecze do Gospodarstwa Naturalnego „Malinówka” w Drągowinie. Celem wycieczki było poznanie ogólnych zasad bezpieczeństwa obowiązujących w pasiece, pozyskanie informacji na temat produktów pszczelich, poznanie różnych aspektów życia pszczół i zwierząt hodowlanych na wsi. Gospodarze ciekawie opowiadali o pracy w pasiece, zaprezentowali produkty pozyskiwane od pszczół. Dzieci uczyły się jak dbać o pszczoły oraz o zwierzęta w gospodarstwie domowym.

Wycieczka była bardzo udana i z pewnością na długo zapadnie w ich pamięci.