Jak zachować zdrowie?

Na zajęcia z edukacji zdrowotnej uczniowie z klas 4-5 wykonali plakaty pod hasłem: „Jak być zdrowym?”. Uczniowie za pomocą rysunku przedstawili elementy zdrowego stylu życia, które mogą dać szanse na długie i zdrowe życie. Oczywiście dzieci przedstawiały również złe nawyki, które zdecydowanie wpływają na powstawanie chorób skracających życie człowieka. Uczniowie wykazali się kreatywnością, wiele plakatów było bardzo ciekawych.

Hubert Muszyński


Dary jesieni

Jesień to czas obfitujący w różnego rodzaju naturalne dobra. To w końcu w tym czasie trwają zbiory. Jakie są dary jesieni, czy warto je docenić i jak wykorzystać? To pytania, na które dzieci otrzymały odpowiedzi podczas dzisiejszych zajęć. Segregowały dary – te z pola, lasu, sadu i ogrodu oraz opowiadały, w jaki sposób można je przetwarzać i przechowywać, aby w zimie cieszyć się ich smakiem i zapachem… 


Jak dzielimy warzywa?

Jak dzielimy warzywa? Do Jakich warzyw należy ziemniak? – oto pytania, na które odpowiedzi uzyskały dzieci na zajęciach w świetlicy szkolnej w ramach promocji zdrowia. Wzięły tez udział w zabawie przy muzyce – „Gimnastyka z warzywami” oraz nauczyły się piosenki „Śmieją się warzywa”.


W świecie owoców i warzyw 🥕🍎

We wrześniu uczniowie klasy 2d uczestniczyli w klasowym projekcie pod nazwą W świecie owoców i warzyw, Przez kilka dni poznawali i omawiali właściwości, budowę oraz możliwości przetwarzania owoców i warzyw. Poznali piramidę zdrowego żywienia i aktywności fizycznej oraz wiersz Na straganie, samodzielnie wykonali owocowego jeża, którego później ze smakiem zjedli, wykonali tematyczne prace plastyczne oraz w ramach Dnia Jabłka, który był częścią projektu, samodzielnie wykonali sok z jabłek, poznając jednocześnie zasady działania sokowirówki.


Wrześniowa przerwa śniadaniowa w świetlicy szkolnej 🥗


Apetyt na cały dzień 🍓🥕

Podczas październikowych zajęć świetlicowych dzieci utrwalały zdrowe nawyki żywieniowe, które mogą przynieść wiele korzyści dla zdrowia i samopoczucia:

  • 5 posiłków co 3-4 godziny, aby utrzymać stały poziom energii,
  • duża ilość warzyw i owoców,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe, które są bogate w błonnik,
  • ograniczanie cukru i tłuszczów, zwłaszcza unikanie słodyczy, słodkich napojów oraz tłuszczów zwierzęcych,
  • niepodjadanie między posiłkami,
  • umiejętne planowanie i komponowanie posiłków.

Na podstawie krótkich rymowanek („Apetyt na cały dzień” Katarzyna Bosacka), wykorzystując przygotowaną piramidę zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, dzieci komponowały posiłki wybierając odpowiednie produkty z piramidy. Wszyscy wspólnie ocenialiśmy przygotowane posiłki, zwracając uwagę na ich zawartość.


Zdrowe śniadanie

Zdrowe śniadanie to kluczowy posiłek, który dostarcza energii na początek dnia i może być przygotowane na wiele różnych sposobów. Oto śniadaniówki uczniów uczęszczających do świetlicy szkolnej.