20 stycznia – Dzień Bigosu

Walory smakowe bigosu – staropolskiego dania, są znane nie od dziś. Dlatego też ta wyjątkowa potrawa doczekała się swego święta – 20 stycznia obchodzimy Dzień Bigosu. Bigos pojawił się na polskich stołach już w XV wieku. Wszystko za sprawą oszczędnej gospodyni domowej, która nie chciała marnować jedzenia. Resztki pozostałe po świętach, czyli przede wszystkim rozmaitego rodzaju kiszonki, postanowiła połączyć z niezjedzonym mięsem, a do smaku dodać rozmaite przyprawy i dodatki.

Dzień bigosu był wspaniałą okazją do przyjrzenia się bliżej kapuście. Dzieci obejrzały przygotowaną prezentację, poznały właściwości zdrowotne i lecznicze kapusty oraz jej gatunki. Dzieliły się również swoimi kulinarnym doświadczeniami, opowiadały do czego w ich domach wykorzystywana jest kapusta. Różnice między kapustą kiszoną a kwaszoną wyjaśniła im pani Katarzyna Bosacka w filmie edukacyjnym „Nieoceniona kapusta kiszona! – EkoBosacka”. Kolejny raz dowiedziały się o tym, jak ważne jest czytanie etykiet produktów spożywczych.


Światowy Dzień Herbaty

W dniu Światowego Dnia Herbaty, uczniowie klasy 1d poznali kurkumę, imbir i wiele rodzajów herbat. Obejrzeli film edukacyjny na temat zbiorów herbaty w Tajwanie oraz sposób parzenia herbaty w Japonii i Turcji. Dzieci mogły wszystkiego dotknąć, powąchać i posmakować. A niezwykle zdrowy imbir w herbatce, dodał jej pełni smaku!



Zdrowy grudzień


Zdrowe, listopadowe śniadaniówki

Sokowirówka

W listopadzie klasa I c wraz z wychowawczynią na zajęciach technicznych poznawała budowę oraz pracę sokowirówki. Dzieciom udało się przygotować przepyszne zdrowe soki z jabłka i marchewki.


Cukier w ryzach

W listopadzie uczniowie klasy 6b mieli okazję uczestniczyć w warsztatach „Cukier w ryzach”, realizowanych w ramach programu, którego celem jest profilaktyka zaburzeń gospodarki węglowodanowej i otyłości wśród uczniów szkół podstawowych. Podczas zajęć uczniowie dyskutowali na temat negatywnych konsekwencji nadmiernego spożycia cukru, żywności przetworzonej, a także niskiej aktywności fizycznej. Najwięcej emocji wzbudziły jednak warsztaty, podczas których uczniowie analizowali etykiety umieszczone na niektórych produktach i obliczali ilość zawartego w nich cukru – wyniki obliczeń były zatrważające!


Zdrowym być – zdrowo żyć!

24 listopada w Szkole Podstawowej nr 11 odbyło się uroczyste rozstrzygnięcie Międzyszkolnego Konkursu Plastycznego „Zdrowym być – zdrowo żyć!”.

Celem konkursu było propagowanie zdrowego stylu życia, przeciwdziałanie uzależnieniom, kształcenie umiejętności współpracy i rywalizacji, a także rozwijanie technik plastycznych.

Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie pracy w trzyosobowych zespołach. Naszą szkołę reprezentowała praca plastyczna wykonana przez Hanię i Zosię Grelowskie oraz Anię Chłopek.

Było nam niezmiernie miło, gdy ogłoszono wyniki konkursu! Praca wykonana przez Zosię, Hanię i Anię zajęła I miejsce!!! Dziewczynki otrzymały indywidualne nagrody rzeczowe, pamiątkowy dyplom oraz grę planszową dla wszystkich dzieci uczęszczających do naszej świetlicy.

Gratulujemy sukcesu!


Kolorowy świat witamin w klasie 3a

W listopadzie uczniowie klasy 3a przypomnieli sobie jak ważne dla zdrowia człowieka są witaminy. W ramach zajęć pracowali w grupach, w których wykonali sylwetki człowieka wyklejone zdrowymi i niezdrowymi produktami spożywczymi.

Ogród permakulturowy

20 października szkolni wolontariusze wraz z opiekunami przenosili na teren naszego zespołu szkolny ogród permakulturowy, który został stworzony w ramach projektu „Caritas Laudato Si”. Zadaniem wolontariuszy była pomoc w przeniesieniu całej infrastruktury ogrodu (rabaty wzniesione, kompostownik) wraz z nasadzeniami (drzewka, krzewy etc.). Dziękujemy również za wsparcie rodzicom naszych uczniów, którzy pomogli nam w całym przedsięwzięciu.

Jarosław Łapucha


Zdrowe październikowe śniadaniówki


Dzień Dyni

28 października klasa 1a obchodziła Dzień Dyni. W czasie zajęć uczniowie poznali właściwości zdrowotne dyni, jej budowę – którą przyniósł Stasiu, suszyli dyniowe pestki oraz wzięli udział w zajęciach plastycznych. Mieli również okazję ocenić walory smakowe dyni – wszyscy uczniowie poczęstowani zostali dyniowymi ciasteczkami, które razem z mamą upiekł Kacper.


Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?

Na dzisiejszych zajęciach uczniowie uczęszczający do szkolnej świetlicy dowiedzieli się, że warto jeść owoce i warzywa regularnie, każdego dnia. Ale warto jeść je przede wszystkim, dlatego że to bogate źródło witamin, które korzystnie wpływają na nasz organizm.

Dzieci same również wymieniały zalety jedzenia owoców i warzyw oraz opowiadały, w jaki sposób same przyrządzają domowe przekąski z owoców.
Podsumowaniem zajęć było przygotowanie własnej sałatki owocowej lub warzywnej, czyli przygotowanie prac plastycznych, które posłużyły do tematycznej dekoracji.


Owocowy Dzień w klasie 3b

Z inicjatywy przewodniczącej klasy Zosi, w październiku odbył się u nas ,,Owocowy Dzień”. Tego dnia przynieśliśmy do klasy nasze ulubione owoce i zrobiliśmy z nich szaszłyki. Nie brakowało u nas: jabłek, gruszek, bananów, borówek, truskawek, kiwi i wielu jeszcze innych. Każdy z nas ubrał się tego dnia na kolor owocu, który najbardziej lubi. Zosia przygotowała również wiele ciekawych owocowych zagadek i zabaw.

Szaszłyki wszystkim bardzo smakowały, dostarczyły nam wielu witamin. Tego dnia w naszej klasie było pachnąco, kolorowo i bardzo owocowo.

Owocowe warsztaty w klasie 2a

We wrześniu, z okazji Światowego Dnia Jabłka, uczniowie klasy 2a wzięli udział w warsztatach kulinarnych. Przygotowali pyszne sałatki owocowe, których głównym składnikiem było jabłko.


Jesienny warzywniak klasy 3b


Światowy Dzień Jabłka

28 września obchodziliśmy Światowy Dzień Jabłka. Była to wspaniała okazja, by przypominać dzieciom o zdrowych nawykach żywieniowych i promować jedzenie jabłek, zwłaszcza wśród najmłodszych uczniów naszej szkoły. W związku z tym w ramach działań podejmowanych w zakresie promocji zdrowia, wszyscy uczniowie klas I-III wraz z wychowawcami, celebrowali w tym dniu wszystko, co dotyczyło jabłek i sadów owocowych.

W tym dniu uczniowie klas I-III ubrali się w kolorach jesieni i przynieśli do szkoły na drugie śniadanie jabłko. Na korytarzu ustawiona było okolicznościowa wystawka oraz „jabłuszkowa fotobudka”.


Dziękuję wszystkim wychowawcom klas I-III za współpracę w przeprowadzeniu różnych działań (i plastycznych, i kulinarnych) promujących wśród dzieci jedzenie owoców, a zwłaszcza jabłek, bo tak naprawdę każdego dnia warto doceniać ten wyjątkowy owoc – jego właściwości zdrowotne oraz wspaniały smak.
Marta Muszyńska


Klasa 1a świętuje Dzień Jabłka

W środę, 28 września z okazji Światowego Dnia Jabłka, uczniowie klasy 1a postanowili przygotować owocowe szaszłyki – w każdym znalazło się jabłko w towarzystwie różnych owoców: banana, arbuza, winogrona, ananasa czy gruszki.
Brawo PIERWSZAKI!!!


Zdrowe, wrześniowe śniadaniówki uczniów klas I-III


Talerzyki pełne zdrowia

Uczniowie klasy 3c wykorzystując zdobytą w czasie lekcji wiedzę, przygotowali talerzyki pełne zdrowia. Oto efekt ich pracy!